Westfriese Omringdijksait

Stoomtram Hoorn – Medemblik

De spoorlijn Hoorn-Medemblik dateert van 1887, toen op initiatief van enkele Medemblikker notabelen de 'Lokaalspoorweg Hollandsch Noorderkwartier' was aangelegd. De lijn werd geexploiteerd door de HIJSM, die tevens voor het benodigde materieel zorgdroeg. Voor het gebruik van de spoorlijn betaalde de HIJSM huur.

Nu onderhoudt de "Museumstoomtram Hoorn-Medemblik" de stoomtramverbinding tussen Hoorn naar Medemblik en slingeren verschillende stoomtrams van dorp naar dorp over het Westfriese platteland, waarmee de geschiedenis van de stoomtram in Nederland en de rol, die het plattelandsrailvervoer in de ontwikkeling van ons land tussen 1879 en 1966 heeft gespeeld, wordt belicht. 

De Museumstoomtram verwerft, restaureert en beheert een collectie met authentiek Nederlands stoomtrammaterieel, de lokaalspoorlijn Hoorn-Medemblik met de gebouwen, seininrichtingen, voorwerpen en documentatiemateriaal. Deze collectie is de basis voor een historisch verantwoorde en toeristisch attractieve presentatie waarin het tijdsbeeld anno 1926 als leidraad wordt gebruikt. 

Bron:  www.museumstoomtram.nl