Westfriese Omringdijksait

Petitie tegen brug over ‘Gat van Schagen’

SCHAGERBRUG – Opgeschrikt door de plannen van wethouder Jan Bouwes uit Schagen om een brug te bouwen over het kanaal Schagen Kolhorn, bij de Westfriese Omringdijk, is een inwoner van Schagerbrug een petitie gestart. De "Westfriese Brug" moet 'het gat' in de eeuwenoude Westfriese Omringdijk dichten, maar dat gaat ten koste van de horeca in zijn dorp, vindt de 20-jarige student uit Schagerbrug die de aanleg van de brug echt een brug te ver vindt.  “Pure geldverspilling”, vindt hij. “En overbodig, want waarom moeten wandelaars en fietsers in één ruk de dijk kunnen nemen? Schagerbrug komt door de aanleg van zo’n brug in een isolement terecht. Nu al laat men het dorp links liggen door de stremming van de Stolper ophaalbrug die nog tot 2014 duurt.” 

Wethouder Jan Bouwes van Schagen, voorvechter van de Westfriese Brug, noemt het plan echter van groot belang voor het toerisme. "Bovendien wordt de oversteek met de N248 ongelijkvloers gemaakt en er komt een parallelweg bij. Dat is een stuk veiliger dan nu het geval is." Toeristen moeten nu nog 'omfietsen' via Schagerbrug, maar als de brug er eenmaal ligt is kunnen ze rechtdoor. En dat willen ze juist niet in Schagerbrug: "De kans is groot dat fietsers en wandelaars Schagerbrug en de horeca links laten liggen en dat is slecht voor de omzet."
 
Opstellers van de petitie vinden de brug ook nog eens niet passen in het landschap en is volgens de tegenstanders bestemd voor een te kleine doelgroep. De petitie tegen de bouw van de brug is intussen al ondertekend door ruim 200 sympathisanten en zodra dat aantal nog flink is toegenomen zal de initiatiefnemer persoonlijk  naar de gemeente Schagen gaan om de handtekeningen aan te bieden: “Als wethouder Bouwes sportief genoeg is, neemt hij de petitie zelf aan en anders is er nog wel een ander” .
 
Leden van Cultuurclub De Westfriese Deurloupers, al jaren fervent voorstander van een hernieuwde verbinding, wijzen op het versterken van de cultuurhistorische waarde van de Westfriese Omringdijk door de coupure op te heffen met de aanleg van een opvallende brug. Dat deze niet in het landschap zou passen vinden zij een verwerpelijk argument. " Een zorgvuldig uitgevoerde wedstrijd met meerdere talentvolle ontwerpers is er aan dit ontwerp voorafgegaan. Er is een afgewogen keuze gemaakt voor een brug die juist het meest recht doet aan de dijk en het  omliggende polderlandschap. Wij hebben de indruk dat deze handtekeningenactie zijn oorsprong vindt in kleine lokaal-financiële belangetjes en sentimenten van mensen die op voorhand TEUGEN elke vernieuwing zijn."