Westfriese Omringdijksait

Omringdijkbankjes nu ook in Schagen

SCHAGEN – Bij het ‘Gat van Schagen’ aan de Westfriese Omringdijk is deze week een Omringdijkbankje geplaatst. Deze bank is ontworpen in opdracht van Provincie Noord-Holland in het kader van het regiopromotieprogramma Westfriese Omringdijk. De eerste bankjes zijn eerder dit jaar geplaatst bij ’t Huys te Nuwedore in Harenkarspel, bij de Stadsschouwburg in Hoorn en op het Landje van Top in Enkhuizen.

 
De bankjes zijn ontworpen door vormgever René Knip, die al vanaf het begin af aan betrokken is bij het programma Westfriese Omringdijk. Voor dit programma heeft hij onder andere het logo en het lettertype ontworpen. Willem Messchaert, dijkkenner en voormalig werknemer bij het Hoogheemraadschap, heeft de bankjes voorzien van unieke teksten die horen bij de locatie. De teksten zeggen bijvoorbeeld iets over de geschiedenis van de locaties en zijn veelal humoristisch van toon. De tekst op het bankje bij Schagen gaat over het huidige Gat, daar waar het kanaal de Omringdijk in tweeën splitst, en de uiteindelijke brug die deze twee delen weer met elkaar moet gaan verbinden.
Later dit jaar volgen er nog meer bankjes aan en op de monumentale Westfriese Omringdijk. De provincie Noord-Holland heeft opdracht gegeven voor tien bankjes, maar ook andere partijen zoals het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn geïnteresseerd. Het streven is dat er eind 2012 dertig bankjes langs de dijk te vinden zijn.