Westfriese Omringdijksait

Loupendevort 2: Enkhuizen

Wandel mee met Saitbeheerder langs een stukje van de Omringdijk:

“Dag luisteraars. Ik loop langs wat de Oosterdijk heet. In mijn rug is de enige vuurtoren langs de Omringdijk te zien, de Ven, en voor me doemt het prachtige stadje Enkhuizen op. Links kijk ik natuurlijk uit over het IJsselmeer. De Oosterdijk wordt Wierdijk als ik Enkhuizen ben binnengelopen, en anders dan je zou verwachten is dat een stenen gebeuren. Een soort borstwering die de stad al eeuwenlang beschermt tegen het water. De bovenkant van de muur is dakvormig afgewerkt met liggende stenen en die karakteristieke vormgeving zit in mijn geheugen geprent, want als kind kwam ik hier regelmatig. Mijn vader hield erg van Enkhuizen en fietste er iedere zondag wel even heen om naar de bootjes in de haven te kijken, of naar de apen in het Snouck van Loosenpark. En ik zat op zijn stuur. Ik kan me ook herinneren dat we bij deze muur stonden en zagen dat er buitendijks allerlei bouwactiviteiten waren. Hier werd een buitenmuseum gebouwd. Dat Buitenmuseum bestaat inmiddels 30 jaar en het is het leukst te benaderen vanaf het water. En het allerleukst is dat ik dat vandaag ga doen met een klas kinderen van een basisschool uit Uitgeest, die een schoolreisje maken naar het museum. Ze hebben de Daikuwedstrijd gewonnen. Ik volg het wandelacé van de Westfriese Omringdijk tot buiten Enkhuizen en daar, aan de voet van de dijk Enkhuizen-Lelystad, ga ik verder met een bootje naar het museum. Na een bezoek aan het museum en een ontmoeting met de kinderen vervolg ik mijn weg langs de Wierdijk en de Dromedaris tot het Snouck van Loosenpark.”

Beschrijving
Podcast Westfriese Verkenningen. Samenstelling: Sjaak Bos. Muziek: Coolman
Datum 2008-06
Duur 15′
Opname