Westfriese Omringdijksait

Kapel op de Keins

Op een oude terp, die hier ooit aan zee lag en die nu nog waarneembaar is als een verdikt gedeelte aan de binnenzijde van de oude Westfriese(zee)dijk ten noorden van Schagen, staat de kapel O.L. Vrouw op de Keins.

Omstreeks 1510 is op deze plek een cultus begonnen, die was gecentreerd rond een uit zee aangespoeld houten Mariabeeld en de put waarin dit beeld was gereinigd. De als onderkomen van het Mariabeeld gebouwde kapel en het Mariabeeld zelf zijn verdwenen voor 1586, maar de put is nog lange tijd als bron van genezing in functie gebleven. 

Het Mariajaar 1954 leidde tot concretisering van de plannen om er na eeuwen weer een kapel te bouwen.(de put is altijd gebleven) Het gebouwtje, ontworpen door J. Overtoom, werd op 15 augustus 1956 gewijd. De kapel is een kleine rechthoekige ruimte met aan beide lange zijden drie ramen. Onder meer zijn afgebeeld een boot met Maria Sterre der Zee als boegbeeld en een gehandicapte man die uit de put water drinkt. In de ruimte staat een achttal zit- en knielbanken.