Westfriese Omringdijksait

De Westfriese Zoen

Op 4 oktober 2008 heeft de cultuurclub De Westfriese Deurloupers de Westfriese Zoen Standaard uitgereikt gekregen bij een damhek in het weidse westfriese landschap. Onze eerste prijs!

Juryrapport bij de Westfriese Zoen

De Westfriese Zoen-standerd is ’n prois die maar drie keer geven worre ken, want meer as drie benne d’r niet. ’t Is ’n boogie dat insteld is deur Netty Zander, voor mense die d’r oigen inzette om de cultuur van Westfriesland houg te houwe. Die ‘r van geniete en d’r an beidreige.

De cultuurclub de Westfriese Deurloupers is zô’n groepie mense. Ze hewwe de Westfriese Omringdoik vanof 2000 op skot. De doik staat in hunnie middend, deerom heen bedissele ze al wat ze doene. Deer hewwe ze skik in en dat is te zien. Ze doene-n ’t op d’r oigen menier: met een gloim.

De spin in’t web is Sjaak. Hai is oftig voor de are an ’t bestrukken. Sjaak is de DaikSaitBeheerder. Hai heb ’n merakele websait bouwd en bementeneerd die. Deerop staat een verlegen grôte skat met kennis over de doik die

Veul mense vinde kenne. Hai zet ok alderhand op z’n blog.

De Deurloupers hewwe ’n zoôt telente die ze zien en hore leite. Bevobbeld deur:

Meziek: oigen cd’s en liedjes as “An’t fietse”, “Broekrock”, De Groene Guirlande”, “Betsy uit Broekerhaven” en ’t moôie lied “Skrape” van Are Kees. As jullie altemet optrede, den make jullie are bloid.

Sport : dat is vezelf het loupe over doik en dwarsdeur Westfriesland. Loupendevort geniete jullie van weer en wind, van de netuur. Deer komt het fietsen nag bai. De Grôte DaikBoekel is opzet.

Taâl : daiku’s benne maakt, Sjaak zet ze op kabelborde en hai het skoôlpakkette over de doik maakt. D’r benne verhâle en gedichte skreven, zoas dat van Are Kees: “Brave Borsten”. ’t Dialect wordt in ere houwen.

Verbinding: Jullie hewwe reis skaft met Skagen om deer twei doikstukke weer an mekaar te kroigen. Dat is nag een heêl rak.

Nuwendoorn: Voor de Nuwendoorn hewwe jullie ’n plan maakt, deer is nei luisterd.

Al met al heêl wat!                

juryvz. N. Zander